تأثیر زعفران بر کاهش اثرات جانبی برخی داروها

یک طرح تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه نشان داد زعفران در کاهش  آسیب کلیوی ناشی از تجویز متوتروکسات مؤثر است.

بر پایه نتایج طرح تحقیقاتی "بررسی اثر کروسین بر آسیب کلیوی ناشی از تجویز متوتروکسات در موش صحرایی " که توسط  سیروس جلیلی در معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کرمانشاه انجام شد مشخص گردید آسیب کلیوی داروی متوتروکسات توسط کروسین (از موادموثره زعفران) کاهش می یابد.

برپایه این مطالعه کروسین با استفاده از خواص آنتی اکسیدانی خود میتواند سطح سرمی ظرفیت آنتی اکسیدانی تام را افزایش و بالعکس موجب کاهش سطح نیتریک اکساید شود و در پی آن موجب محافظت از کلیه ها در برابر سمیت القا شده توسط متوتروکسات شود.

شواهد در این مطالعه نشان داد آسیب های کلیوی ناشی از متوتروکسات در موش صحرایی می تواند توسط کروسین کاهش یابد.

کروسین از مواد موثر گیاه زعفران است که اثرات آنتی اکسیدانی زیادی دارد و متوتروکسات یک داروی آنتی متابولیت و از نظر ساختمانی آنالوگ اسید فولیک است که میزان آنزیم های آنتی اکسیدانی را در سلولها کاهش داده و منجر به حساس شدن سلولها به آسیب های اکسیداتیو می شود.